Epilog

Därför överlåter vi driften till Arilds Vingård.

En epilog från Villa Mathilda (30 januari 2019)

Idag stod det I tidningen. Villa Mathilda slutar göra eget vin efter nio mycket framgångsrika år. Kullabygdens äldsta vingård och den som kanske mest av alla har kämpat för gårdsförsäljning ger
upp och låter våra goda grannar och kollegor ta över. Förhoppningsvis kan varumärket Villa Mathilda i någon form leva vidare och Arilds vingård fortsätta göra goda viner av våra 13 år gamla vinstockar som växer I ett av nordvästra Skånes bästa lägen.

Varför gör vi då detta? Den enkla förklaringen är, som det stod I tidningen, att Malou fått besvär med sina handleder. Trots elektrisk sekatör så sliter beskärningen på kroppen. Ingen av oss är längre purung och ”man skall sluta när man är I topp”, heter det ju…

Men verkligheten är lite mer komplicerad. Tänk om vi, som alla andra vinbönder i Europa, hade fått sälja vårt vin från gården? Vi hade då haft en helt annan lönsamhet och kunnat anställa folk att hjälpa till på gården.  Vi hade t o m kunnat utöka och plantera mer. Förutom att skapa arbetstillfällen, så hade vi och våra andra duktiga kollegor i Kullabygden kunnat bli ännu viktigare för besöksnäringen.

Nu skall det sägas att politikerna i Höganäs kommun verkligen har ställt upp och kämpat för vår sak. Lennart Nilsson (S), Ulf Molin (C) samt Peter Kovacs och numera Peter Schölander (M) skall
ha all respekt för sina försök att göra Höganäs till försökskommun för gårdsförsäljning. Men vad hjälper det när vi har sådana politiker på riksplanet? 😡 

Vad vi har kämpat! Redan 2010 skrev C-M den första debattartikeln och den har följts av många.
Vi har varit I TV och blivit intervjuade av många tidningar, alltid har gårdsförsäljningen kommit upp.  

Vi har haft påhälsning av EU parlamentariker och riksdagsmän från många partier. Ja, även
förre lantbruksministern (S) besökte oss härom året. Men utan resultat. Mest spännande var
det sommaren 2017 när C-M och Victor från Kullabergs Vingård tillsammans med politikerna från Höganäs uppträdde under Almedalsveckan på Gotland. Då trodde vi verkligen att något skulle hända.

Men tyvärr efter den absurda regeringsbildningen vi har påtvingats, så ser det inte ljust ut. Visserligen så togs gårdsförsäljning upp som punkt 23 av 73: ”En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras (Tillsätts 2020).”

Men hallå! Det behövs inga fler utredningar! Riksdagens majoritet sade redan i höstas ifrån att regeringen skulle se över alkohollagen och göra det möjligt att tillåta gårdsförsäljning. Nu kommer en ny utredning först nästa år, som tidigast kommer att ge effekt om ytterligare några år. Om direktiven till utredningen överhuvudtaget ger frågan en chans. Utredningar är bra när man vill begrava en fråga! 

Framförallt Centern och Liberalernas har här svikit alla sina tidigare löften! Att MP kallar sig ett grönt parti är löjeväckande, när man konsekvent motarbetar landsbygden och hellre ser tankbåtar med vin från Sydamerika än lokalproducerat vin från Skåne.   

Men nej, det är ingen idé att vara bitter. Vi har dom politiker vi förtjänar. Tycker bara synd om alla kollegor runt om i landet som sliter för sin lönsamhet och alla de som skulle vilja börja och skapa arbetstillfällen, men nu istället får fortsätta som hobbyodlare.

Malou och C-M ger inte upp sitt vinintresse! Vi är fortsatt aktiva inom Munskänkarna och kommer att fortsätta importera kvalitetsviner från små, familjeägda vingårdar i Europa. Håll koll på vår hemsida www.carliot.com. Vi arrangerar även vinprovningar i bygden och hemma hos oss i Arild.

2018 års vin är alltså vår sista årgång i egen regi. Det ligger i tankarna nu och kommer att buteljeras till sommaren. Därefter blir det försäljning liksom förra året via systembolaget.

Vi kommer också att fortsätta missionera för svenskt vin. Det är numera något man skall ta på allvar och som kvalitetsmässigt kan mäta sig med andra europeiska länders vinproduktion.

In Vino Veritas! En dag kommer förnuftet att segra, även i Sverige.  

Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin
Vingården Villa Mathilda, Arild

Första artikeln om oss 2010 - klicka för att läsa hela artikeln
Från Hallå Höganäs idag 30 januari 2019.