Skörden är inne!

Malou med en liten del av vår härliga skörd av Solaris.

Malou med en liten del av vår härliga skörd av Solaris.

I år tog vi in skörden rekordtidigt! Resultatet är vi mycket nöjda med.

Som vinbonde är man mycket beroende av vädret. I år var det femte året vi skördade på Villa Mathilda. Vingården anlades ju år 2006 och man bör vänta fyra år innan första skörd.

Förra året var det bra sommarväder, men i år verkade det bli ännu bättre! Mild vinter och vår. Sedan en torr kanonsommar med temperaturer långt över det normala.

När vi summerar säsongens ”graddagar” (alltså summan av dygnets medeltemperatur som kommit över 10 grader), så hamnar vi på1210!  Att jämföra med förra året som var 1107 och året innan som bara kom upp i 968 graddagar.

Tyvärr kom det ett litet bakslag i augusti/september med enormt mycket regn. Värmen gjorde
att vår Siegerrebe mognade mycket tidigt, men också blev utsatt för mycket skador; röta,
insektsangrepp och fåglar.

Vackra druvor med Siegerrebe.

Vackra druvor med Siegerrebe.

Solarisen började vi plocka 27 september och här var det mycket bättre! Det var en fröjd att plocka helt friska och kraftiga druvklasar i mängder! Vi fick också en hel del ädelröta (Botrytis) i år, som vi har jäst separat i experimentsyfte. Vi började skörda Siegerreben redan 22 september, men det kändes som det var en vecka för sent. Vi fick gallra bort en hel del, bara för att spara de allra finaste druvklasarna.

Summeringen blev att vi i år plockade till och med fler kilo druvor än 2013. Mest Solaris, men även mycket aromatisk och vackert gyllenbruna druvor av Siegerrebe.

I vineriet jäser nu allt fint i tankarna. Vi gör regelbundet analyser och värdena är fina!

Detta kan nog bli det bästa året hittills för Villa Mathilda!